Kreatív, Videó

Az afrikai tini épített egy szélerőművet

2019-05-28
2.7
(3)

William Kamkwamba afrikában élő fiatal srác, aki iskola után könyvtárba járt és ott megtanulta, hogyan kell szélerőművet építeni házilag.  Ő egy egyszerű földműves volt, aki abban az időben nem látott még számítógépet és valószínűleg még fehér embert is alig.

14 éves korában szegénységben és éhínségben élt. Afrikában Malawi-ban épített egy szélerőművet a családjának. A most 32 éves (video késztésekor 22) William Kamkwamba TED-el beszélget és saját szavaival osztja meg az életét megváltoztató történetet.

A videot itt nezhető meg, magyar felirattal:

William 1987. augusztus 5.-én született Dowában, Malawiban és a családi gazdaságban Wimben, Masitala faluban nőtt fel. Hat testvére van Annie, Dorris, Rose, Aisha, Mayless, és Tiyamike.

A Wimbei általános iskolában tanult, majd a 8. osztály után Kachokolo középiskolában folytatta tanulmányait. A 2001-ben bekövetkezett súlyos éhínség miatt családja nem tudta fizetni a 80 dolláros iskolai tandíjat, ezért William kénytelen volt kihagyni pár hónapot az iskolából, amiből végül 5 év lett.

Mindenképpen tanulni akart ezért elkezdett könyvtárba járni, ami a korábbi általános iskolájában volt. Kikölcsönzött egy amerikai 8. osztályos könyvet Using Energy (Az Energia Használata) amely szélturbinákat ábrázolt a könyv borítóján. Úgy döntött, hogy épít egyet a családjának mert szerette volna elkerülni a petróleum használatát, ami füstös, villogó és drága fényt adott sötétedés után. Először egy prototípust épített rádiómotorral, az 5 méteres kék gumifából készült építmény tetején traktor ventillátor lapátból, régi lengéscsillapítóból. Miután az erőművét egy autó akkumulátorához csatlakoztatta képes volt 4 izzót működtetni és a szomszédok mobiltelefonját tölteni. Ezt a rendszert még felszerelte otthon készült lámpakapcsolókkal is. Később megépült egy 12 m magas erőmű is, hogy jobban be tudja fogni a szelet. A harmadik, öntözésre szivattyúzott szürke vizet.

A későbbi projektekjeinek céljai: tiszta víz, a malária megelőzés, napenergia és a világítás megoldása 6 otthonnak, a családjából.  A tiszta vizet szivattyúzó kutat napenergiával látta el, ahogyan a csepegtető öntöző rendszerét.

A szélmalom-projekt sok érdeklődőt vonzott a messzi távolból, köztük Dr. Hartford Mchazime-t, az MTTA igazgatóhelyettesét, aki a közösségi könyvtárakért felelős a malawai kormányzati szervnél és akinek köszönhető, hogy a sajtóban – a The Malawi Daily Times-ban – egy hosszú cikket jelnettek meg William-ről. Soyapi Mumba és Mike McKay a malawi Majomkenyérfa Egészségügyi Partnerség mérnökei bloggoltak a cikkről, így a hírek elérték Emeka Okafor-t a TEDGlobal programigazgatóját. Okafor kitartóan kereste Williamet és meghívta őt a gondolkodók és újítók konferenciájára. William bemutatója újabb mentorokat és a további projektekhez támogató cégeket hozott.

William 2014-ben diplomázott a Dartmouth Főiskolán és az Ideo.org-nál kezdte munkáját. Most a WiderNet-nél dolgozik hogy megfelelő technológiai tantervet dolgozzon ki, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy áthidalhassák a tudás és a cselekvés közötti szakadékot.

Bővebben: www.williamkamkwamba.com

Hogy tetszett a post?

Kattints egy csillagra és értékeld a postot.

Átlagos értékelés 2.7 / 5. Szavazatok száma: 3

Eddig nincs értékelés. Légy az első.

Ha ez a post tetszett...

kérlek oszd meg.